sobota, 25 lutego 2012

Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

 
Cały ranek spędziłam w kuchni przygotowując wypieki i przysmaki dla moich dzisiejszych gości;) Jednym ze specjałów będzie domowej roboty tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami, najbardziej pracochłonny spośród całego dzisiejszego menu! Przedstawiam krok po kroku wykonanie ;)





Składniki na biszkopt:
5 jaj
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Bita śmietana:
ok. 1L schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 - 3 łyżki cukru pudru
2 - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 200 ml ciepłej wody

Wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy powoli szklankę cukru nie przerywając miksowania
3. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny, a następnie wlewamy do białek ubitych z cukrem i mieszamy powoli łyżką, lub "trzepaczką" do białek
4. Wsypujemy szklankę mąki i mieszamy powoli łyżką. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy ( posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st. Pieczemy 30-40 minut.






Po upieczeniu, biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, (ja zaraz po wyjęciu z piekarnika upuszczam go z niewielkiej wysokości na blat stołu). Następnie wyjmujemy z formy i przekrawamy nożem na pół, jak pokazano na poniższym zdjęciu:




Przekrojone ciasto kropię sokiem z cytryny i układam plasterki brzoskwiń na dolnym biszkopcie




Nakładamy bitą śmietanę, którą przygotowujemy następująco:
Ubijamy schłodzoną śmietankę w misce, a pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy. Po krótkiej chwili śmietana gęstnieje i można ją nakładać na biszkopt. Zostawiamy część śmietany na wierzch i na boki. Przykrywamy drugą połówką biszkopta i smarujemy resztą śmietany.




Teraz już pozostaje nam tylko dekoracja ciasta. Ja posypałam brzegi tortu wiórkami kokosowymi, a na wierzch położyłam plasterki brzoskwiń. W chwili obecnej tort znajduje się w lodówce i czeka na swój wieczorny występ ;)



Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakował ;)

9 komentarze:

  1. Pyszniutki i bardzo delikatny, subtelny smak polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam tort z tego przepisu miesiąc temu na imieniny Narzeczonego, był zachwycony :)
    Męczy mnie, żebym zrobiła jeszcze raz, był lekki, pyszny i idealny na takie odświętne okazje :)
    Dziękuję ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakował :) Ja uwielbiam to ciasto właśnie za jego puszystość :) W wersji kakaowej jest równie pyszny ;) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. torty z bitą śmietaną królują w mojej rodzinie od kilku lat, nie robimy żadnych innych, przepyszne są też masy z różnego rodzaju sokami owocowymi- np malinowym czy też z dodatkiem specjalnych kremów smakowych w proszku. Do bitej dodaję też śmietan-fix - jest smaczniejsza. W środek galaretki, owoce, brzoskwinie.... pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam torcik i muszę przyznać, ze jest cudownie puszysty i bardzo delikatny w smaku, brzoskwinie idealnie pasują do całości.
    Już nie mogę się doczekać kolejnej okazji do zrobienia tego właśnie tortu :)
    Pozdrawiam cieplutko :--)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował, to jeden z moich ulubionych przepisów! Również pozdrawiam!

      Usuń
  6. mam pytanie, nie wiem czy ktoś mi odpowie po dodaniu żelatyny do śmietanki zrobiły mi się takie grudki i sie nie rozmiksowały :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort był pyszny ,dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczny !Super przepis!Pozdrawiamxx

    OdpowiedzUsuń