sobota, 24 marca 2012

Babeczki jogurtowo - kokosowe




Te babeczki mogę z czystym sumieniem wpisać jako jedne z moich ulubionych! Są delikatne, smaczne i wyglądają przeuroczo! Ciasto wykonuje się wprost ekspresowo, piecze równie szybko, bo tylko 20 minut;) Zatem do dzieła ;-)







Składniki: (na 15 - 16 babeczek)

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek cukru
opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki wiórek kokosowych
2 jajka
duże opakowanie jogurtu naturalnego

Serowa czapeczka (fakultatywnie ;)

ok. 100g sera białego połtłustego
opakowanie galaretki dowolnego smaku ( tu cytrynowa)
żurawina i wiórki czekoladowe do posypania ( lub inne gadżety wedle upodobania)

Wykonanie :

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz wiórki wymieszać. Wlać roztrzepane jajka z jogurtem i cukrem wanilinowym i ponownie wymieszać. Wlać do wysmarowanych tluszczem foremek silikonowych lub metalowych i wstawić do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piec 20 minut

Serowa czapeczka: ser zmielić, wlać ostudzoną, rozpuszczoną w 250ml galaretkę i wymieszać (uwaga: wlałam ok. 150 ml galaretki). Wstawić w chłodne miejsce i poczekać aż zgęstnieje.Ozdobić OSTUDZONE babeczki (na ciepłych się rozpłynie ser) i posypać żurawiną i startą czekoladą :)



1 komentarze: