wtorek, 26 czerwca 2012

Carbonara po domowemu


Jako miłośniczka makaronów i włoskiej kuchni nie mogłam zapomnieć o pysznej carbonarze. Niestety przepis ten nie dotyczy klasycznej, oryginalnej carbonary, tylko jest zmodyfikowaną przeze mnie potrawą, która powstała na bazie oryginalnego przepisu.
W klasycznej carbonarze nie ma śmietany, a żółtka są zmieszane jedynie z pieprzem i solą. Zatem przedstawiam Wam moje domowe spaghetti à la carbonara ;-)



 Składniki: (na 2 porcje)
 
  • 1 mała cebulka
  • Ok. 150g boczku
  • 100g śmietany
  • Ok. 100g startego parmezanu
    (w swojej ubogiej wersji stosuje Goudę ;)
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • Odrobina natki pietruszki
  • Makaron spaghetti lub tagiatelle

Wykonanie:

Gotujemy w większym garnku makaron na spaghetti. W międzyczasie podsmażamy na wodzie pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, a na sam koniec smażenia wyciskamy dwa ząbki czosnku. Osobno przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z startym serem, 2 żółtkami, 1 całym jajkiem, natką pietruszki oraz przyprawy (nie żałować ich). Gdy makaron się ugotuje, cedzimy go na sitku, (nie oblewamy wodą), wkładamy z powrotem do garnka i wrzucamy do niego podsmażony z cebulą boczek, mieszamy. Kładziemy na małym ogniu garnek i wlewamy przygotowany sos. Mieszamy powoli, aż zgęstnieje. Tak przygotowaną carbonarę można jeszcze zapiec z serem
w naczyniu żaroodpornym, albo podawać od razu.

Smacznego :)

1 komentarze: