poniedziałek, 18 czerwca 2012

Francuskie rożki z serem i cynamonem

Opakowanie francuskiego ciasta z Biedronki, to jeden z moich ulubionych "wynalazków". Jest tysiące pomysłów zarówno na słodko jak i na słono
z zastosowaniem właśnie tego ciasta :) Tym razem z racji tego, że zostało mi trochę twarogu, postanowiłam wykorzystać go jako nadzienie do ciastek wraz z niezastąpionym cynamonem;) Przygotowanie zajmuje ok. 35 minut,
a zyskujemy świetną przekąskę do popołudniowej małej czarnej ;)



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g twarogu półtłustego
  • jedno jajko
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżka gęstej śmietany (18%)
  • rodzynki

Wykonanie:

Rozłożone ciasto kroimy w kwadraty 4x4 cm, przygotowujemy nadzienie mieszając twaróg, śmietanę cukier puder, żółtko, cynamon i garstkę rodzynek. Nakładamy masę na jeden róg kwadratu i przykrywamy przeciwległym. Dobrze zaklejamy ciasto i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy białkiem z jajka i wkładamy do rozgrzanego na 180st piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż do zarumienienia rożków. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz