wtorek, 5 czerwca 2012

Gulasz z pieczarkami i papryką



Od tygodnia chodził za mną smak dobrego gulaszu, dlatego przy przy pierwszej nadarzającej się okazji kupiłam kawał szynki wieprzowej ( w zastępstwie wołowinki), pieczarki, paprykę i zabrałam się do roboty :) Efekt wyszedł super, mój degustator był zachwycony, więc mogę śmiało opublikować przepis ;)






 Składniki:

ok. 500g szynki wieprzowej b/k
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
1 niewielka cebula
łyżka śmietany
mąka z wodą do zagęszczenia
filiżanka bulionu ( łyżka wegety w wodzie)
przyprawy: majeranek, czerwona słodka papryka
w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz.


Wykonanie


Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości wody. Jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone w kostkę i posolone mięso. W momencie gdy mięso będzie już podsmażone, zalewamy je filiżanką bulionu. Próżyć ok 15-20 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy pokrojone w duże plastry pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Próżyć wszystko razem kolejne 20 minut. W trakcie można podlewać wodą. Należy sprawdzać twardość mięsa widelcem i uzależnić od tego czas próżenia.
Gdy mięso będzie odpowiednio miękkie, doprawiamy gulasz przyprawami, zagęszczamy rozrobioną mąką z wodą i po zagęszczeniu dodajemy łyżkę śmietany i gotowe!
Ja w dzisiejszym obiedzie zestawiłam go z kuskusem oraz kiszonymi ogórkami, a z racji tego, że jeszcze sporo gulaszu zostało, zamierzam usmażyć jutro placki ziemniaczane i podać je właśnie z tym pysznym sosem :)


Smacznego:)

8 komentarze:

  1. Czy mogę podsmażyć cebulę, kolejno mięso przelożyć do garnka zalać bulionem gotowac to a w między czasie podsmażyć paprykę z pieczarkami i dorzucić do gulaszu? Ile tej wody ma być? Zależy mi źeby wyszła większa ilość gulaszu. Można zwykłą wodą przeotowaną zalać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można zrobić tak :) A co do ilości wody, to niestety ja zwykle wlewam "na oko" w zależności od potrzeby. Tak, można zwykłą przegotowaną zalać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. W jakiej ilości wody rozpuścić vegete? Można użyć łopatkę wieprzową bez kości? Jeśli podleje większą ilością wody gulasz to jakie mają być proporcje wody, mąki i śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety znów muszę napisać, że robię to na "oko", najlepiej wsypać sobie płaską łyżeczkę do szklanki zalewać stopniowo wodą, mieszać i próbować tak by uzyskać pożądane "natężenie smaku". Myślę, że łopatka wieprzowa bez kości będzie jeszcze lepsza niż szynka, ale możliwe, że będzie wymagała dłuższego próżenia. Co do ilości wody, mąki - musi mieć konsystencję gęstej zawiesiny. Ilość dowolna - im mniej tym lepiej dla zdrowia ;) Przy zagęszczaniu po prostu dodawać stopniowo do sosu mieszając i można od razu zobaczyć jak sos gęstnieje i przerwać w odpowiednim momencie. Ilość śmietany pozostawiam w kwestii gustu smaku :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem Dziękuje za pomoc można tym gulaszem polać ziemniaki i podawać z surówką lub ogórkami kiszonymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie bardzo smacznie! :)

      Usuń
  5. Można dodać sosy pomidorowe z proszku? Wtedy też rozrabiamy je z mąką dodatkowo? Śmietana też ma być dodana w tym przypadku po dodaniu tego sosu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie używam sosów w proszku, więc ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie :)

      Usuń