środa, 6 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami

Wariacji truskawkowych ciąg dalszy :) Tym razem klasycznie na kruchym cieście. Przepis zaczerpnięty z maminych zeszytów, sprawdzony i nadający się do owoców każdego rodzaju ;) Truskawki można zakupić w coraz niższej cenie, zatem nie pozostaje nic innego jak upiec całą blaszkę pysznego kruchego ciasta :)





Składniki

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 saszetka cukru wanilinowego (16g)

kruszonka: margaryna, mąka, cukier - w ilości na oko :)

Wykonanie: 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy tak długo, aż wyrobimy świecącą kulę, (w trakcie, jeśli ciasto jest za mokre, można podsypywać troszkę mąką). Następnie wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszkę.
I tutaj moja dobra rada: ciasto najlepiej urywać na kawałki i układać na blaszce obok siebie, następnie maczając palce w wodzie rozłożyć je po całej blaszce łącząc wszystkie kawałki.
Jak już ciasto zostanie ułożone w blaszce, należy je posypać bułką tartą - zapobiegnie to nadmiernemu wsiąkaniu soku owocowego w ciasto. A potem zostaje już tylko poukładanie umytych i pokrojonych truskawek na cieście i posypaniu kruszonką, ( co nie jest konieczne).

Ciasto pieczemy rozgrzanym do 180st piekarniku przez ok. 50-60 minut w zależności od mocy piekarnika. Mój nie daje sobie tak świetnie rady, dlatego pieczenie musiałam przedłużyć. Najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz