niedziela, 10 czerwca 2012

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą



I znowu coś dla wszystkich szpinakożerców :) Nie wiem jak Wy, ale ja kocham pierogi w każdym wydaniu, zwłaszcza te mojej mamy ;). Dziś, jako że dysponowałam większą ilością wolnego czasu, postanowiłam po raz pierwszy w swoim życiu ulepić pierożki :) Zrezygnowałam ze standardowych "ruskich" na rzecz pysznego szpinakowego nadzienia :) Przepis na ciasto zaczerpnęłam z blogu Niebieskiej Pistacji.




Składniki:

ciasto:
600 g mąki pszennej,
1 żółtko,
100 margaryny,
275 ml gorącej wody,
szczypta soli


farsz:
paczka rozdrobnionego szpinaku (Hortex)
1 kula mozzarelli
3 ząbki czosnku
1 jajko
łyżka śmietany
sól, pieprz, ewentualnie wegeta


                                                                 Wykonanie:

Mąkę, ciepłą wodę, żółtko, ciepłą wodę, rozpuszczoną margarynę oraz szczyptę soli wrzucamy do miski i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wyrobioną kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i w tym czasie przygotowujemy farsz.
Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle (najlepiej by był odsączony, gdyż sok ze szpinaku może bardzo przeszkadzać przy lepieniu pierogów), wrzucamy pokrojoną mozzarellę, pokrojony / wyciśnięty czosnek, dusimy razem, a na koniec wbijamy jajo, mieszamy i dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienko, zaletą jest to, że nie trzeba go podsypywać mąką. Wycinamy kółka i nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podsmażoną cebulką, lub śmietaną :)



Smacznego :)

1 komentarze:

  1. cieszę się, że pierogi wyszły i smakowały :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń