poniedziałek, 4 czerwca 2012

Pstrąg smażony w surówkach

 

Dzisiaj chciałam wrzucić pomysł na prosty, pyszny i kolorowy obiad, który pięknie wyglądał dziś na moim talerzu;) Czas wykonania to ok.20 minut :) Zatem do dzieła: pstrąg smażony w surówkach :)







Wykonanie: 

Dwa niewielkich rozmiarów wypatroszone pstrągi pozbywamy łuski. W tym celu bierzemy ostry nóż i zdzieramy łuskę w przeciwnym kierunku do ich położenia, czyli tzw. "pod włos". Odcinamy głowę (lub nie, jak kto woli), następnie dokładnie myjemy, wcieramy przyprawę do ryb w skórę oraz w środek ryby. Następnie dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

W międzyczasie robimy świeże, wiosenne surówki :) Tutaj jak najbardziej wskazana inwencja twórcza :) Ja proponuje klasyczne połączenie pekińskiej, kukurydzy oraz papryki czerwonej w śmietance. Natomiast druga to pomidorki koktajlowe z rzodkiewką i sałatą karbowaną w jogurcie naturalnym. Obie doprawiane solą i pieprzem.



Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Och ja też zrobiłam pstrąga w marynacie warzywnej ale, w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku. Wyszedł świetnie ale ten Twój wygląda równie smakowicie i na pewno i takiego sposobu spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę o przepis na marynatę! Zabrzmiało smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rybka, mniam:) wproszę się kiedyś na taki pyszny obiad:D

    OdpowiedzUsuń