wtorek, 12 czerwca 2012

Pulpety w sosie koperkowym

 Inspirację na dzisiejszy obiad zaczerpnęłam z  pensjonatu "Karkonoski"
w Karpaczu, gdzie pysznie karmią :) Doskonale doprawione potrawy, pięknie podane, nic dodać nic ująć. Jedną z nich były właśnie pulpety w sosie koperkowym podane z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty
i kwiatków kalafiorów. Postanowiłam przypomnieć sobie smak tego pysznego mięska i sosu, stąd pojawił się dzisiejszy wpis.



Składniki:

pulpeciki:
  • 200g mięsa mielonego (wieprz - woł)
  • pół  pokrojonej w kostkę małej cebuli
  • 1 jajko
  • piętka chleba lub mała bułka (tu chleb z ziarnami)
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek

sos koperkowy
  • 500 ml bulionu
  • 4 łyżki śmietany
  • pęczek koperku
  • mąka + woda

Wykonanie:

Pieczywo moczę 5 minut w wodzie, a następnie mocno je wyciskam, dodaję do mięsa, pokrojonej cebuli, jajka, bułki tartej oraz mąki. Mieszam wszystko ręką lub łyżką, doprawiam do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Jeśli mięso jest za rzadkie, dosypujemy bułki tartej. Następnie formujemy kulki (wielkości mandarynki), obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu (woda + wegeta lub kostka rosołowa). Gotujemy ok. 20 - 25 minut, następnie przelewamy bulion do innego rondla lub głębokiej patelni, zabielamy śmietaną, dodajemy poszatkowany koperek i doprowadzamy do gotowania, po czym zagęszczamy rozrobioną z wodą mąką. Do gotowego sosu przekładamy pulpety i próżymy razem ok. 10 - 15 minut. Podajemy z ziemniaczkami i surówką :)



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. HEJKA;)
    Przepis prosty i przejrzysty, a do tego wszystko smaczne, tylko sos koperkowy z natką pietruszki? :P
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Już poprawione :) Dzięki za spostrzeżenie i cieszę się, że wszystko smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękujemy za uznanie Naszej kuchni, jesteśmy bardzo szczęśliwi móc czytać takie pochwały. Pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :)

    http://www.facebook.com/Karkonoski

    OdpowiedzUsuń