piątek, 27 lipca 2012

Tartaletki z owocami

Przy zakupie dużej formy na tartę, nie mogłam się oprzeć by nie zaopatrzyć się jeszcze w te urocze, malutkie foremki tartaletkowe :) Oczywiście od razu musiałam je przetestować! Przewertowałam moją ulubioną książkę z przepisami na ciastka i znalazłam szybki przepis na kruchy spód. Owoce zaś, zalane w galaretką, podpatrzyłam w jednej
z cukierni ;) Są pyszne i znikają w oka mgnieniu, polecam :)



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • owoce: brzoskwinie, melon, borówka
  • galaretka cytrynowa
  • 100ml śmietanki 30 lub 36%
  • śmietan fix

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać posiekaną margarynę i mąkę, zagnieść ciasto (jak jest za rzadkie, to podsypywać mąką) do "świecącej kuli". Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim posmarowane tłuszczem i posypane mąką foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100st.
Na wystudzone tartaletki poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką (tzw. gluty), wstawić do lodówki do całkowitego zestalenia. Dekorować bitą śmietaną (ubitą tradycyjnie z dodatkiem żelatyny, lub na skróty z odpowiednią ilością śmietan fixu). I gotowe ;)

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz