niedziela, 19 sierpnia 2012

Kopiec kreta po domowemu

Nie wiem czy już wspominałam jak bardzo lubię połączenie bananów z czekoladą. W każdym razie naszła mnie wczoraj ogromna ochota na taki właśnie duet. Wpadłam też na pomysł, by wykorzystać przepis 
dr Oetkera na kopiec kreta, tylko że wykonany samemu w domu. Zajęło mi to zaledwie 1h i ciasto było gotowe :) Polecam!






Składniki:

  • 1szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 5-6 jajek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • 350-400ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • opakowanie śmietan fix

Wykonanie:

 Jako ciasto posłużył mi niezawodny biszkopt tylko, że tym razem kakaowy. Przepis znajduje się na blogu tutaj, (tym razem dodałam tylko łyżeczkę proszku i wyrósł również pięknie). Mąkę przed wsypaniem do pozostałych składników należy zmieszać z kakaem.
Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu, należy wydrążyć środek ciasta, tak jak pokazałam to na zdjęciu, a następnie skropić sokiem z cytryny, poukładać pokrojone w plastry banany i nałożyć ubitą z cukrem pudrem i śmietan fixem śmietanę.




Ciasto, które wydrążyliśmy ze środka, należy teraz pokruszyć i obsypać nim bitą śmietanę. Na koniec posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki, do całkowitego ścięcia śmietanki. Ja zostawiłam ciasto na noc w lodówce i rano było już idealne, a przy krojeniu w ogóle się "nie rozwalało".


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Smakuje tak jak wygląda :)Jestem strasznie zadowolona. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowało! Zapraszam ponownie :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń