piątek, 7 września 2012

Tartaletki ze śliwkami i bezową pierzynką


Druga odsłona śliwek, tym razem w postaci kruchych tartaletek z bezową pierzynką :) Przepis na spód znajdziecie tu, ale z małymi modyfikacjami, które umieszczam poniżej:

Po wylepieniu foremek i nakłuciu widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut, a następnie wyjmujemy, układamy śliwki i przykrywamy ubitą z cukrem pianą z 4ech białek (najpierw ubijamy białka na sztywno, a potem dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy raz jeszcze) i posypujemy migdałami. Żółtka można wykorzystać i zrobić carbonarę :) Ciastka wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do zezłocenia się pierzynki :) Po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmujemy od razu ciastek, tylko zostawiamy do całkowitego wystudzenia :)



Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz