sobota, 8 września 2012

Serowa tarta ze śliwkami



No i nadszedł czas na zakończenie tygodnia śliwkowego :) Uwieńczyłam go serową tartą z tymi pysznymi owocami, na którą przepis zaczerpnęłam stąd (blog Domowe frykasy). Przed chwilą wyjęłam ją z piekarnika i jeszcze cieplutką spróbowałam! Naprawdę palce lizać :) Polecam bardzo i przesyłam przepis:

Składniki:
na ciasto:
1,5 szkl. mąki 

1/2 szkl. cukru pudru 
125 g masła jajo szczypta soli
na nadzienie:

2 jaja
3/4 szklanki cukru pudru
400 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietany kremówki 30%
300 g śliwek
Wykonanie:
 
1. Wszystkie składniki ciasta posiekać, wyrobić spójne ciasto, (ja musiałam trochę podsypać mąką, bo ciasto było za rzadkie). Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0,5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0,5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. 2 jaja zmiksować z cukrem pudrem, dodawać partiami serek waniliowy. Dalej ucierając wsypać mąkę ziemniaczaną i wlewać powoli kremówkę.
3. Masę serową wylać na podpieczony spód (może być jeszcze lekko ciepły), na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut (do czasu, gdy wierzch tarty lekko zbrązowieje). Po opieczeniu można posypać cukrem pudrem.
 Smacznego :)

1 komentarze:

  1. Strasznie mi przyjemnie, że wszystko się udało i smakowało :) Zapraszam na bloga ponownie!

    OdpowiedzUsuń