niedziela, 28 października 2012

Ciasto a'la tiramisu

Ostatnio w mojej kuchni króluje serek mascarpone, który namiętnie wykorzystuję do ciast bez pieczenia:) Jednym z nich jest ciasto a'la tiramisu, z biszkoptami, kawą i pyszną masą. Piszę a'la, gdyż masa jest zrobiona nie tak jak we właściwym przepisie na ten deser oraz ominęłam dodatek alkoholu. Mimo to ciacho jest pyszne i znika z blachy ekspresowo! 

Składniki:

300ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
opakowanie serka mascarpone
filiżanka niesłodzonej, dobrej kawy
opakowanie biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
kakao do posypania
 
Wykonanie

kawiarce zaparzamy kawę (z jednej czubatej łyżeczki). Biszkopty układamy na dnie formy (okrągłej o średnicy 21cm lub małej kwadratowej). Polewamy je ostudzoną kawą lub wcześniej nasączamy w niej (nie za bardzo, bo mogą się rozciapciać). Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyzką. Nakładamy warstwę masy na biszkopty, następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów(polewamy kawą lub nasączamy) i znowu masę. Posypujemy wierzch kakaem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja takie ciasta wykonuję zawsze dzień wcześniej o wieczornej porze, a na drugi dzień ciasto w całości "przechodzi" aromatem kawy i cudnie się kroi :)






Smacznego :)

1 komentarze:

  1. Z chęcią wypróbuję przepis!
    Z pewnością jest przepyszne *-*

    OdpowiedzUsuń