piątek, 2 listopada 2012

Tartaletki z budyniem i brzoskwiniami

Moim zdaniem tartaletki to jedne z najładniejszych ciastek jakie znam. Na ich widok po prostu ślinka mi cieknie :) Jest tyle wariacji na ich temat, że mogą spokojnie konkurować z moimi ukochanymi muffinami :) Dziś przedstawiam Wam bajecznie proste, szybkie w wykonaniu i rewelacyjnie smakujące tartaletki z budyniem i brzoskwiniami.

 
Składniki:

 2 szklanki mąki pszennej
1 jajo
1/2 szklanki cukru pudru
100g margaryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego 
1/2 L mleka
2 łyżki cukru
tłuszcz i mąka do posmarowania foremek





Wykonanie (na 6 dużych tartaletek o śr. ok. 11cm)

Mąkę, cukier puder siekamy z margaryną, dodajemy jajo i ugniatamy ciasto (jeśli nadal nie "odchodzi" od ręki i jest rzadkie, dosypujemy mąki). Gdy utworzymy elastyczną i świecącą kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
W tym czasie można przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy i albo wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek lub jak ja dzisiaj - wylepiamy ciastem foremki. Zanim włożymy je do nagrzanego na 200st piekarnika (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) należy je ponakłuwać widelcem. Ciastka pieczemy 15-20minut. Do ostudzonych nakładamy chłodny budyń i układamy kawałki, odsączonych z syropu brzoskwiń.




Smacznego! :)

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz