piątek, 28 grudnia 2012

Ryba po grecku

W związku z świąteczną gorączką pojawił się u mnie kilkudniowy poślizg z obiecanym postem :( Ale już szybko nadrabiam zaległości i chciałam Wam w pierwszej kolejności przedstawić przepis, który może być wykorzystany nie tylko na wigilijną kolację, ale również na wszelkie przyjęcia i imprezy okolicznościowe. Osobiście uwielbiam ryby wszelkiego rodzaju (aczkolwiek wiele jeszcze przede mną do spróbowania), a ta w szczególności zdobyła moje uznanie. Mowa tu o rybie po grecku, czyli filetach rybnych w warzywnej pierzynce, w której króluje marchewka i pomidor! W wykonaniu potrawy inspirowałam się dwoma przepisami, a mianowicie: kuchni pachnącej bazylią oraz Marii Szkop. Oto co mi wyszło:

Składniki:
4 marchewki
2 małe korzenie pietruszki
1 mały seler
1 mała cebulka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
8 filetów z mintaja (mrożone)
mąka
sól, pieprz i cukier
2 łyżki soku z cytryny
1/2 - 3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy (u mnie Bertolli)

Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na oliwie do zeszklenia. Wrzucamy starte warzywa i próżymy do miękkości  (ok.0,5h), podlewając od czasu do czasu wodą (w przypadku, gdy warzywa są mało soczyste, w celu uzyskania, gładkiej konsystencji pasty warzywnej). Pod koniec próżenia dokładamy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety (zrobiłam to dzień wcześniej), przekrawamy na mniejsze kawałki (na pół najlepiej), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian rybę i pastę. Podajemy na ciepło lub zimno (ja wolę na zimno). Ryba po grecku smakuje najlepiej, gdy jest przyrządzona 1 - 2 dni wcześniej :)
Wielkość naczynia żaroodpornego dostosowujemy do wielkości potrawy. W przypadku ilości składników, które podałam wystarczy małe naczynie. Dla większych porcji polecam naczynie żaroodporne firmy Termisil, które zamierzam Wam przedstawić w innych przepisach ;)



Smacznego :)

1 komentarze: