niedziela, 9 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki

Nie da się ukryć, że święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już w listopadzie pojawiły się choinki w sklepowych witrynach, na ulicach zaświeciło się od ozdób a w radio usłyszałam pierwsze "Last Christmas". Mimo tego jakoś wciąż nie czułam tego klimatu. Dopiero wczoraj, kiedy na oknem zrobiło się mroźno i biało, a w mojej kuchni uniósł się zapach przypraw korzennych w końcu dotarło do mnie, że święta tuż tuż :)
Powiem Wam, że to moje pierwsze pierniczki w życiu. A ile frajdy przy tym, ten tylko się dowie, kto sam spróbuje!





Składniki:
 300g mąki pszennej
100g cukru
30g masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka sody
opakowanie przypraw do piernika np. takiej

lukier dekoracyjny:
1 białko
cukier puder
odrobina soku z cytryny






Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski (zaczynamy od sypkich produktów) i ugniatamy ciasto do momentu aż stanie się ono elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Jeśli wciąż jest za rzadkie podsypujemy mąką. Ciasto pierniczkowe wałkujemy na grubość ok. 0,3 - 0,5cm. 

 Trochę czarów nad ciastem również nie zaszkodzi ;)

Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do średnio nagrzanego do 150-160st. piekarnika. Pieczemy do uzyskania "złotego koloru". 
 
Lukier dekoracyjny przygotowujemy w sposób następujący: białko ubijamy w szklance mikserem i wsypujemy stopniowo cukier puder (oraz troszkę soku z cytryny). Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej, gęstej i ciągnącej się masy. Ozdabiamy chłodne pierniczki za pomocą szprycy.
 
Smacznego :)

1 komentarze:

  1. Inspirujesz mnie!
    Pan ciastek to mój faworyt-lukrowane guziczki!!:))

    OdpowiedzUsuń