środa, 2 stycznia 2013

Drożdżówki z makiem

W związku z tym, że po upieczeniu makowca zostało mi jeszcze sporo masy makowej, postanowiłam ją wykorzystać
w jakimś słodkim wypieku. Mając na uwadze to, że mój luby wprost uwielbia drożdżówki z makiem, doszłam do wniosku, że zrobię mu niespodziankę i upiekę domowe, słodkie, makowe bułeczki :) Przepis zaczerpnęłam od myniolinki z bloga "słodkie impresje", gdyż jej drożdżówki wyglądały szalenie apetycznie :) Moje wyszły również smaczne i śliczne ;) Polecam każdemu, gdyż ciasto jest bajecznie proste w wykonaniu, a bułeczki piecze się jedynie 10 minut!



Składniki:

na ciasto 
75 g margaryny lub masła
250 ml mleka 
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży 
szczypta soli 
70 g cukru 
50 dag mąki pszennej

nadzienie:
pół puszki masy makowej z bakaliami
1 łyżka miodu
opcjonalnie: 2 łyżki powideł śliwkowych 






Wykonanie: 
 
W rondelku roztopić tłuszcz, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (uważać żeby nie było za gorące!). Dodać rozdrobnione drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać na gładki roztwór i pozostawić na 15 minut (zaczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.Ciasto zwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować  nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Wystudzić i ewentualnie polukrować
(cukier puder + odrobina wody)



 Smacznego :)

2 komentarze: