piątek, 4 stycznia 2013

Gołąbki w sosie pomidorowym

 Przepis na gołąbki dostałam kilka dni temu od mamy, więc od razu pobiegłam do sklepu po niezbędne produkty i zabrałam się do gotowania! Przygotowanie jest dosyć praco- i czasochłonne, ale w istocie nie jest zbyt skomplikowane. Chwila prawdy nadeszła po kilku godzinach kiedy na stole zaserwowałam gotowe już gołąbki w sosie pomidorowym. Przyznam się, że ich smak jest dokładnie taki sam jak w moim rodzinnym domu! Chyba nigdy nie byłam tak dumna z przygotowanej potrawy jak teraz :-) Zatem oto co musimy zrobić:


Składniki na 12 - 13 gołąbków:
1 główka kapusty (takiej by się Wam do garnka zmieściła ;-)
400g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
400g ryżu (4x100g torebki)
1 duża cebula 
 2 łyżki masła lub margaryny 
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, maggie

Sos pomidorowy
1 mała cebulka
puszka pomidorów bez skórki
przyprawy: cukier, sól, pieprz
2 łyżki śmietany 
łyżka masła




Wykonanie:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy główkę kapusty z wydłubanym głąbem (na spodzie kapusty należy wyciąć nożem coś na kształt stożka, wtedy liście będą odchodzić bez problemu). Mniej więcej co pięć minut należy odrywać z wierzchu po jednym liściu kapusty i odkładać do ostygnięcia. 

W międzyczasie przygotować mięsne nadzienie. Ugotować na półtwardo torebki z ryżem (skrócić o połowę czas gotowania podany na opakowaniu). Tak przygotowany ryż wymieszać z mięsem mielonym oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulą (nie dodawać do farszu tłuszczu). Doprawić do smaku przyprawami i wymieszać. Nie należy przesadzać z solą, gdyż na drugi dzień gołąbki "przechodzą" i mają intensywniejszy smak. 

Farsz zawijamy w liście i układamy w dużym, zamykanym naczyniu żaroodpornym. W końcu mogłam przetestować swoje nowe naczynie firmy Termisil! Zdało egzamin na szóstkę i z pewnością będzie niezastąpione przy tej potrawie ;) Poukładane gołąbki zalewamy 3-4  chochlami wody po kapuście a na wierzch układamy resztę ugotowanych liści (gdyż w trakcie próżenia w piekarniku wierzch może się przypalać, stąd niezbędne są liście na wierzchu).

Piec (próżyć) w piekarniku przez 1,5h w 180st (dolna i górna grzałka przez 1h, tylko dolna przez ostatnie 0,5h)
Podawać z sosem. Sos przygotowujemy w sposób następujący: pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na maśle, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy zmielone (zmiksowane) na mus pomidory, doprawiamy do smaku i na koniec zabielamy śmietaną. W wersji dla leniwych można wymieszać koncentrat pomidorowy z wodą, przyprawić i zagęścić zawiesiną wody
z mąką, dodając na koniec śmietany.






Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz