niedziela, 20 stycznia 2013

Intensywnie czekoladowe ciasto

Po długiej nieobecności spowodowanej nadmiarem obowiązków i nauki, wracam z czekoladową bombą kaloryczną! Już od dłuższego czasu "chodził" za mną smak mocno czekoladowego, wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta :-) Po przeanalizowaniu dostępnych w sieci i literaturze przepisów, zdecydowałam się na ten opublikowany na stronie małej cukierenki. Efekt zaspokoił moje oczekiwania i z pewnością to ciasto nie raz zawita w moim piekarniku.

Składniki: 
Ciasto:  
250g masła  
250g gorzkiej czekolady (np. Wedla) połamanej na kawałki  
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja przygotowałam w kawiarce i wlałam 3 łyżki)
180ml gorącej wody
300g mąki  
1,5 łyżeczki sody 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
60g ciemnego kakao  
180g cukru  
4 jajka lekko ubite widelcem  
2 łyżki oleju  
120ml maślanki lub jogurtu (u mnie jogurt)
 
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

Wykonanie:
Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę o średnicy ok. 24cm. Wstawić do nagrzanego na 170st piekarnika na najniższy poziom, przy funkcji "góra-dół"
i piec przez 60 - 75minut.
 

Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je polewą (wypełniając powstałe najprawdopodobniej pęknięcia). 


1 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, życzę smacznego:)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń