czwartek, 21 lutego 2013

Ciasteczka musli

Po długiej nieobecności, spowodowanej nadmiarem nauki i obowiązków wracam do Was z pysznymi i pożywnymi ciasteczkami musli. W kategorii ciastek zajmują one u mnie wysoką pozycję! Są kruche, pełne orzechów, chrupiących ziaren, suszonych bananów i najlepiej smakują w duecie z kubkiem ciepłego mleka :-) Przepis zaczerpnęłam z książki Ciastka i ciasteczka wydawnictwa Olimp Media.

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki musli z dodatkami 
(u mnie: 1 szklanka crunchy z bananami i czekoladą - biedronka i 1,5 szklanki zmieszanych orzechów ziemnych, wiórek kokosowych, żurawiny i rodzynek)
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (u mnie margaryna)
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie:

 Masło  utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajko i chwilę ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i solą, wsypać do masy i dodać musli i dodatki. wyrobić ciasto aż do uzyskania konsystencji miękkiej plasteliny (można podsypać odrobiną mąki jeśli nadal klei się do rąk). Z ciasta uformować kulki, spłaszczyć i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Wierzch ciastek posypać odrobiną crunchy. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st (góra - dół). Wystudzić i skonsumować z ciepłym mlekiem ;-)


Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz