czwartek, 21 lutego 2013

Urodzinowy tort dla M.

Przedstawiam Wam pomysł na wykonanie bardzo łatwego a zarazem pysznego tortu śmietankowego :-) 

Składniki:

biszkopt:
5 jaj
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


masa: 
250 g serka mascarpone 
350 g śmietanki 30% 
Śmietan fix
1/3 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka aromatu śmietankowego

ponadto:rozcieńczona 1:1 wódka (ok. 50 ml)dżem (u mnie z czarnej porzeczki)



Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy powoli szklankę cukru nie przerywając miksowania. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny, a następnie wlewamy do białek ubitych z cukrem i mieszamy powoli łyżką, lub "trzepaczką" do białek. Wsypujemy szklankę mąki i mieszamy powoli łyżką. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy ( posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st. Pieczemy 30-40 minut. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmietan fixem na sztywno. Dodać serek i aromat, wymieszać na gładką masę.
Biszkopt przekrojony raz, nasączamy rozcieńczoną wódką, smarujemy także dżemem z czarnej porzeczki i przekładamy kremem. Boki smarujemy masą i obkładamy posiekanymi migdałami. Wierzch kryjemy masą i startą białą czekoladą. Do tego owoce i dekoracja za pomocą szprycy. Polecam i jeszcze nie raz zaprezentuję ten tort w innej wersji dekoracyjnej ;-)

Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. czy taka masa jest sztywna i czy moge zrobic tort z taka masa dzien wczesniej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa przy przygotowaniu jest bardzo gęsta, ale po schłodzeniu w lodówce tężeje. Ja z reguły robię torty wcześnie rano i serwuję po południu lub na drugi dzień - wtedy są najlepsze.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń