poniedziałek, 25 marca 2013

Babka marmurkowa

Wielkanoc się zbliża wielkimi krokami, a razem z nią świąteczne ciasta i potrawy. Zapewne na wszystkich polskich stołach zawitają kolorowe mazurki i smaczne baby ;-) Ponadto obowiązkowo żurek i niezliczone ilości jajek przyrządzonych na miliony sposobów! Dzisiaj przedstawiam Wam marmurkową babę, na którą przepis znajdziecie w książce Marzeny Wasilewskiej pt.: "Kuchnia polska".

Składniki:

300g mąki pszennej
15g proszku do pieczenia
5 jajek
4 łyżki śmietany
250g miękkiego masła
250g cukru pudru
7-8 kropli olejku waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki kakao

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a potem dalej ucierając, dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem pudrem. Wciąż ucierając, dodać olejek lub cukier wanilinowy oraz śmietanę. Masę, delikatnie mieszając, połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami i mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta przełożyć do innego naczynia i wymieszać z kakao. Posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką formę (okrągłą z kominkiem) napełnić jasną masą. Na wierzch nałożyć ciemną i trzonkiem łyżki "przeciąć" ciasto przez środek aż do dna formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. i piec około 45 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu. Ewentualnie posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. 




Smacznego :-)

1 komentarze:

  1. uwielbiam babki- zwłaszcza te z czekoladowym środkiem:D mniam!

    OdpowiedzUsuń