poniedziałek, 18 marca 2013

Kokosanki

Jeśli lubicie słodkie przekąski do popołudniowej kawy oraz smak wiórków kokosowych, to ten przepis jest stworzony dla Was! Wykonanie jest bajecznie łatwe a do tego bardzo szybkie. W efekcie otrzymujemy pyszne ciasteczka, które doskonale komponują się z filiżanką małej czarnej ;-) Dla zwolenników bardziej słodkich wypieków polecam zwiększyć ilość cukru. Przepis zaczerpnięty z książki "Ciastka i ciasteczka" wydawnictwa Olimp Media.

Składniki:

200 g wiórek kokosowych
1/2 kostki masła (margaryny)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka otartej skórki cytryny (u mnie soku z cytryny)
1 i 1/2 proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarowania blachy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i skórkę z cytryny (sok). Wsypać oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Składniki wymieszać i zagnieść. Za pomocą łyżeczek lub formując kulki, kłaść porcje ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę. Kokosanki
piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200st C. Wystudzić.



  Smacznego :-)

1 komentarze: