niedziela, 17 marca 2013

Rożki z budyniem

Po długiej nieobecności przedstawiam Wam pracochłonne, ale przepyszne rożki drożdżowe z budyniem w polewie czekoladowej. Po prostu palce lizać! Aż szkoda czasu na zbędny wstęp, przejdźmy od razu do sedna :) Przepis zaczerpnięty z książki "Ciastka i ciasteczka" wydawnictwa Olimp Media.

Składniki:

500g mąki pszennej
100g masła
1/2 szklanki ciepłego mleka 
40g świeżych drożdży
2 żółtka
2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
40g proszku budyniu waniliowego lub śmietankowego
400ml mleka 

polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 - 3 łyżki mleka

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i jedną łyżeczkę miodu, lekko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia
na ok. 15 minut.

Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę miodu i żółtka. Zagniatając składniki stopniowo dodawać wystudzone i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. 

Ugotować budyń na mleku. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (ok. 9x9cm). Na każdy nałożyć porcję budyniu, złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić brzegi.

Ciastka ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st (góra-dół). Wyjąć i wystudzić. 

Przyrządzić polewę poprzez roztopienie czekolady w kąpieli wodnej, dodanie mleka i wymieszania do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekorować ciastka. Można również posypać orzechami. 

 

W dzisiejszym pieczeniu pomagała mi zdolna młoda kucharka ;-) Bez niej ciastka nie wyszłyby takie pyszne!





Smacznego! :-)
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz