środa, 20 marca 2013

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami


Dzisiaj dla odmiany coś na słono :-) Przepis zapożyczony od mojej koleżanki Ewy, która swego czasu opowiedziała mi o swojej ulubionej zapiekance. Jak tylko skończyła tą „smaczną opowieść”, stwierdziłam, że koniecznie muszę ją przyrządzić. Nie do końca jestem pewna czy odtworzyłam ją w taki sposób w jaki Ewa ją przygotowuje, ale główne składniki w postaci mięsa mielonego, ziemniaków oraz pomidorów są i smakują razem nieziemsko :-)

Składniki (na dwie osoby):

4 – 5 ziemniaków (na oko)
450g mięsa mielonego wieprz.-woł.
1 duża cebula (u mnie czerwona)
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
Puszka pomidorów krojonych
Sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, odrobina majeranku
Ser żółty w kostce (ok. 200g)

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (uważając by nie były za miękkie). Podsmażyć na wodzie cebulkę, dodać mięso mielone i próżyć ok. 20 minut (nie dodaję masła ze względu na tłuszcz znajdujący się w mięsie). Pieczarki obrać, poszatkować i dodać do mięsa, próżyć kolejną chwilę do momentu „skurczenia” grzybów. Wlać pomidory i poddusić wszystko razem przez kilka minut. Na koniec doprawić przyprawami do smaku, wycisnąć czosnek przez praskę.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: ziemniaki, mięso z pieczarkami (unikałam dodawania rzadkiej części sosu), starty ser. Mi wyszły trzy takie warstwy. Wierzch posypać startym serem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez ok. 10-15 minut. 





0 komentarze:

Prześlij komentarz