niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasto snickers


Do tej pory żyłam w przekonaniu, że ciasta z karmelem są po prostu strasznie słodkie i po jednym kawałku ma się dosyć. Mój błąd! Przez przypadek trafiłam na filmik użytkownika Video-kuchnia.pl umieszczony na YouTubie i na sam widok tego ciasta ślinka mi pociekła ;-) Nie myśląc długo kupiłam wszystkie potrzebne składniki i zabrałam się do pieczenia.
Efekt wizualny - szalenie apetyczny a smak ciasta jeszcze lepszy! Jedyne co zmodyfikowałam w oryginalnym przepisie to ilość karmelu oraz orzechów. 

 Składniki:

ciasto:
7 jajek
100g mąki pszennej
150g cukru pudru
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
750ml mleka
2 opakowania budyniu
100g masła (u mnie margaryny)
1 łyżka cukru
masa orzechowa:
400g masy kajmakowej np. z biedronki
200g niesolonych orzechów ziemnych

Wykonanie:

Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę połączyć delikatnie łyżką z pianą z białek. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 30 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Budynie rozprowadzić z cukrem w szklance mleka. Pozostałe mleko zagrzać i rozpuścić w nim margarynę. Do gorącego wlać mieszankę budyniową i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kremem budyniowym przełożyć blaty ciasta. Wierzch pokryć podgrzanym w rondlu karmelem z orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego! :-)




Przepis źródłowy wraz z filmem znajdziecie tu:

1 komentarze: