wtorek, 23 kwietnia 2013

Wafle z czekoladą

Gdyby ktoś mnie kiedyś zapytał o smaki dzieciństwa, to na mojej liście zaraz obok gumy Kaczora Donalda i ryżu dmuchanego, na pewno znalazłyby się wafle z czekoladą ;-) Profesjonalnie mówiąc: pischinger ;-) Moja mama robiła takie pyszne, wilgotne  miękkie wafle. Ja szukałam przepisu na chrupiące i koniecznie na bazie mleka w proszku. Udało się znaleźć przepis na stronie kotlet.tv. Dokładnie o to mi chodziło! Wafle są przepyszne a co gorsza, jak już się zacznie konsumpcję - ciężko przestać ;-)

Składniki:

250g margaryny
niepełna szklanka cukru
3-4 łyżki kakao
pół szklanki mleka w proszku
opakowanie wafli (polecam z biedronki) 

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić w rondlu, wsypać cukier i mieszać łyżką "na małym ogniu" aż do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy (uważać by nie zagotować). Wsypać kakao, a następnie mleko w proszku. Mieszać dalej rozbijając grudki mleka aż do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji masy. Wafle przekładać lekko ciepłą masą, dociskając każde pięterko, następnie zawinąć w sreberko i włożyć do lodówki na ok 2h. Dobrze jest przycisnąć czymś ciężkim (u mnie deska do krojenia i dwa kartony mleka ;-) Po upływie tego czasu pokroić wafle i wcinać!





Smacznego! :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz