piątek, 3 maja 2013

Gołąbki bez zawijania

Mój ostatni pobyt w domu zaowocował kilkoma nowymi przepisami zaczerpniętymi z maminego notesu ;-) Dziś przedstawiam Wam gołąbki bez zawijania - bardzo smaczne, pożywne i wbrew pozorom mało pracochłonne danie obiadowe. 

Składniki:

200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka ryżu białego (surowego)
1/4 główki białek kapusty
2 jajka
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka (u mnie bez, ze względu na braki w lodówce ;-)
sól, pieprz, majeranek, maggi, ziarenka smaku (ew. czosnek, cebula)

ponadto (zalewa a potem sos):
1 L rosołku + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietany, szczypta cukru

Wykonanie:

Kapustę, pietruszkę i marchew należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki na gołąbki, mieszamy w misce i doprawiamy do smaku. Formujemy duże kotleciki i rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju. Gołąbki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy litrem rosołku zmieszanego z koncentratem pomidorowym i próżymy w piekarniku nagrzanym do 150st przez ok. 80-90 minut. Warto pod koniec ukroić kawałek i sprawdzić, czy ryż napęczniał i nie jest twardy. Po upływie tego czasu, zlewamy sos do rondla i zagęszczamy go (gotując) zawiesiną mąki i wody. Zaprawiamy śmietaną i odrobiną cukru. Gołąbki polane sosem można podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. 



Smacznego! :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz