wtorek, 21 maja 2013

Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy i kluseczki :) Pierogi mogłabym jeść codziennie, na zmianę z knedlami, kopytkami i kluskami śląskimi! Dzisiaj zainspirowana akcją z Miksera Kulinarnego pt."Polskie przysmaki z maki i ziemniaków", postanowiłam upichcić klasyczne, pyszne kluseczki śląskie w sosie pieczarkowym. Polecam je bardzo, ze względu na delikatny smak i fakt, że po prostu rozpływają się w ustach! Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Marzeny Wasilewskiej "Kuchnia Polska".

Składniki (na 16 dużych klusek):

na kluski:
500g ziemniaków
50g mąki ziemniaczanej
50g mąki 
1 jajko
1 płaska łyżka soli

na sos:
50g margaryny lub masła
1/4 dużej cebuli
500g pieczarek
4-5 łyżek śmietany
odrobina mąki z wodą
sól, pieprz, ziarenka smaku, tymianek
ok. 0,5L wody

Wykonanie:

Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (1 płaska łyżka) do miękkości. Ubijamy je mocno, lub mielimy przez młynek (ja ubiłam ze względu na brak młynka). Do ostudzonej papki dodajemy oba rodzaje mąk oraz jajko, szybciutko wyrabiamy rączkami na gładką masę i kulamy kuleczki. Kładziemy na obsypaną mąką stolnicę lub blat i robimy paluszkiem charakterystyczne wgłębienia :) Trzeba się sprężać z kulaniem, bo im dłużej to robimy, tym masa staje się bardziej kleista. Kluseczki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch (warto zamieszać od czasu do czasu łyżką).

W międzyczasie obieramy i kroimy w plastry pieczarki. Margarynę topimy na patelni i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pieczarki, rumienimy chwilę i podlewamy wodą. Dusimy 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu wyparowaną wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, ziarenek smaku, pieprzu i tymianku, zagęszczamy zawiesiną mąki i wody a na koniec zabielamy śmietaną. I gotowe! Polewać gorące kluseczki i mruczeć z zadowolenia :)

Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków



6 komentarze:

  1. ja też uwielbiam :)kluchy mogłabym jeśc codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no co poradzić, skoro one wszystkie takie smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszotka! Na sam widok człowiek jest już głodny :)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  4. Aby kluski miały elegancki kształt polecam ciasto uformować w równy wałek, a następnie przeciąć nożem na równe plasterki. Następnie lekko nacisnąć wnętrzem dłoni na płaską część plasterka i zrobić dołek naciskając palcem. Polecam, gdyż kluski będą równe i kształtne.
    Pozdrawiam Dawid

    OdpowiedzUsuń
  5. o dziękuję za sprytny pomysł ;) Ja to tak w rączkach do tej pory nieporadnie kulałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana nominowałam Cię do Liebster Blog Awards ;)
    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń