czwartek, 2 maja 2013

Muffinki śmietankowo-kokosowe

Zauważyłam, że dawno nie używałam blachy do muffinek ;-) Postanowiłam ją odkurzyć i upiec klasyczne, smaczne muffiny. Tym razem postawiłam na połączenie śmietanki i kokosów, które idealnie komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis zaczerpnięty i odrobinę zmodyfikowany z bloga Moje kucharzenie

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżeczka olejku  śmietankowego
125 g margaryny (masła)
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Składniki suche (mąka, proszek, sól, cukier i wiórki) wymieszać. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i dodać pozostałe mokre składniki (śmietanka, olejek, jajka). Składniki mokre połączyć z suchymi, wypełnić ciastem wysmarowane tłuszczem silikonowe foremki i piec w rozgrzanym do 180st (góra-dół) piekarniku przez ok. 20-25minut.


Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. ojej jakie sliczne i pewnie pyszneee :)) ja juz się szykuje na czekoladowe :>>>>>>>>>>>>

    OdpowiedzUsuń
  2. to wypatruję przepisu w takim razie :):)

    OdpowiedzUsuń