środa, 26 czerwca 2013

Biszkoptowe ciasto z budyniem i musem truskawkowym

Truskawki to naprawdę dobry temat do kulinarnych wariacji :-) Dzisiaj wymyśliłam sobie ciasto, w którym truskawki występują w postaci musu. Wyszło bardzo smacznie, świetnie pasujące do siebie warstwy nie dość, że pięknie wyglądają kolorystycznie, to i harmonizują ze sobą w smaku :-) 

Składniki:

spód biszkoptowy 
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa truskawkowa
0,5kg truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
15g żelatyny

ponadto:
2 budynie śmietankowe
0,75L mleka
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na gładką masę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny, dodać do ubitych z cukrem białek i wymieszać łyżką. Dodać mąkę i delikatnie (!) wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą blaszkę (śr=24cm) i piec w rozgrzanym do 175st (góra-dół) piekarniku, przez ok 30 minut.

Od mleka odlać szklankę, pozostałe wlać do rondla i zagotować z cukrem. Proszek rozpuścić w szklance mleka i wlać do gorącego mleka mieszając energicznie. Lekko ostudzony budyń wylać na ostudzone ciasto biszkoptowe (Można wcześniej nasączyć biszkopt np. rozcieńczonym sokiem z cytryny lub rozcieńczonym alkoholem) Wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Truskawki zmiksować (blender/mikser końcówką do ucierania) z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i dodać do truskawek, wymieszać. Masę wylać delikatnie na ostudzony budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zestalenia się musu truskawkowego. Proponuję ciasto robić wcześnie rano, jeśli chcemy je podać po południu lub najlepiej dzień wcześniej :) 

Smacznego! :-)
Truskawkowy zawrót głowy 2013

9 komentarze:

  1. Idealny na lato;) Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszneee,wspaniale smaki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. moje juz chłodzi sie w lodowce :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, mam nadzieję, że smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobilam, wszyctko pieknie, tylko biszkoptu ciut za duzo... no i jest za slodki jak dla mnie. Nastepnym razem odejme cukru. Ale brawo za pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  7. A z tą słodyczą to juz kwestia gustu ;) No i ten biszkopt rośnie jak szalony, więc może faktycznie powinnam zmniejszyc proporcje :) Dziękuje za uwagi :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń