piątek, 14 czerwca 2013

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Czas rozpocząć  sezon truskawkowy :-) Pierwsze w tym roku truskawki zdecydowałam się przeznaczyć na bułeczki drożdżowe. Ostatnio mam coś słabość do drożdżowych wypieków. Ten aromat ciepłego ciasta w domu jest wprost nie do opisania! A jak do tego jeszcze dodamy truskawki - poezja :-) A tak w ogóle, to jak Wam się podoba nowa szata graficzna? ;-)

Składniki (na 9 dużych bułek):

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 jajko
1 żółtko
szklanka mleka
20g drożdży (w kostce)
40g -50g roztopionej margaryny
szczypta soli

kruszonka:
200g mąki
100g cukru
50g roztopionej ciepłej margaryny

ponadto:
truskawki
bułka tarta

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć w misce i wymieszać z łyżką cukru tak by stały się płynne. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko i czubatą łyżkę mąki, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na parapecie w słońcu rośnie jak szalone!) na ok. 15 - 20 minut. Do zaczynu dodać mąkę, ale nie całe 3 szklanki od razu, proponuję zacząć od 2-óch i dosypywać resztę w trakcie wyrabiania. Dodać jajko, żółtko, pozostały cukier, sól. Rozpuszczoną i ostudzoną margarynę dodawać również w trakcie wyrabiania ciasta. Zagniatać do momentu uzyskania konsystencji ciasta nielepiącego się do dłoni :-). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1h). Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat lub stolnicę i krótko jeszcze wyrobić. Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i włożyć pokrojone na połówki i ćwiartki truskawki. Bułki posmarować białkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180st (góra-dół) piekarniku przez ok. 20 minut. Ostudzone można posypać cukrem pudrem :-)


 Smacznego! :-)

Czerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013

3 komentarze:

  1. Zapach ciasta drożdżowego jest niebiański :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym sie spytać czy 3 szklanki mąki to będzie 750 g mąki czy mniej

    OdpowiedzUsuń