wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto Rafaello

Czy wspominałam już kiedyś jak bardzo lubię kokosowe wypieki? ;-) Jak tylko zobaczyłam ten przepis w notesiku Mamy, wiedziałam co będę piekła w najbliższym czasie. Ciasto jest delikatne, mocno kokosowe i myślę, że po spróbowaniu każdy przyzna mi rację co do trafności nazwy ;-) 

Składniki:

ciasto:
3 czubate szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny (250g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany

masa:
200g wiórków kokosowych
400g gęstej śmietany
5 białek
5 łyżek cukru

Wykonanie:

Składniki na ciasto ugnieść w jednolitą, gładką kulę. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok.0,5h. Śmietanę podgrzać z wiórkami w rondlu, dodać ubite z cukrem białka i wymieszać na jednolitą masę. Dno posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszki wypełniamy ciastem z lodówki (pomagałam sobie moczonymi w wodzie paluszkami), wylewamy masę i ścierając na tarce z dużymi okami, pokrywamy wierzch ciastem z zamrażarki. U mnie ciasto niestety nie było wystarczająco zmrożone więc porwałam je na drobne kawałki i układałam na masie - efekt bardzo fajny :) Piec w rozgrzanym do 175st. piekarniku (góra - dół) przez 50 min. Polecam jeszcze na sam koniec podpiec sam spód ciasta, ale to zależy od Waszych kuchenek - moja ma tendencję do niedopiekania spodów, więc zawsze muszę wydłużyć czas pieczenia wszelkich ciast warstwowych ;)


Smacznego! :-)

9 komentarze:

  1. fajne ciasto, muszę je zrobić :)pozdrawiam
    jodlowezacisze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie :) też znam fajny przepis na rafaello, nawet znajdziesz go u mnie na blogu, choć dopiero zaczęłam go prowadzić.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję ślicznie :)
    Daria, aż odszukałam Twój przepis na imieninowe Rafaello i z pewnością kiedyś wypróbuję ;)
    pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmmm wygląda obłędnie Basieńko i nie mam tegoż ciasta w swoich zbiorach, koniecznie muszę je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością Ci posmakuje ;-) Szczerze polecam, u nas nie wiadomo kiedy zniknęło z blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A piekła pani każde ciasto z osoba wraz z masą czy każde osobno?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj twoje ciasto wygląda smakowicie ale mam pytanie czy ta śmietana to ma być kwaśna? pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń