środa, 12 czerwca 2013

Pierogi ruskie

Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu, z mięsem z owocami czy też klasyczne ruskie ;) Jest przy tym trochę pracy, ale za to walory organoleptyczne wynagradzają godziny stania przy garnkach ;-) Dziś prezentuję przepis na klasyczne pierogi ruskie. Pozwoliłam sobie porównać dwa przepisy na ciasto: z jajkiem - zaczerpnięty z książki "Kuchnia polska" Marzeny Wasilewskiej oraz przepis podyktowany telefonicznie przez rodzicielkę :-) W moim odczuciu lepszy przepis jest ten maminy, gdyż pierożki po prostu rozpływały się w ustach. 

Składniki:

ciasto - przepis z książki kucharskiej
400g mąki pszennej
100-120ml ciepłej wody
1 jajko
szczypta soli

ciasto - przepis od Mamy
400g mąki pszennej
ciepła woda - ile weźmie ciasto
50g masła/margaryny do rozpuszczenia w wodzie
szczypta soli

farsz:
300g sera białego półtłustego
300g ziemniaków
1 cebula
sól i pieprz

Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki ugotować na miękko. Najlepiej przemielić ostudzone z serem w maszynce, ale ze względu na braki w kuchennym oprzyrządowaniu po prostu mocno je utukłam, wystudziłam i wymieszałam razem z rozdrobnionym serem. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i dodać do farszu. Posolić i popieprzyć do smaku ;-). Oczywiście proporcjami ziemniaków i sera można żonglować według uznania i przygotowywać bardziej serowe lub bardziej ziemniaczane, ja podałam swoje ulubione proporcje.

Teraz ciasto. W przepisie według książki kucharskiej należy zagnieść ciasto z podanych składników. Jednak ja dolałam znacznie więcej wody niż jest podane w przepisie, gdyż ciasto było bardzo twarde.
Według maminego przepisu należy do ciepłej wody dodać masło (ja przygotowałam ok.300ml wody) i wymieszać aż się rozpuści. Do mąki dolewać stopniowo wodę i wyrabiać miękkie ciasto. 

Następnie przygotowane ciasto należy rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 3mm. Wycinać kółka (za pomocą szklanki) i wypełniać farszem uważając by nie dostał się w miejsce zlepiania pierożka. Zalepiamy pierożki albo kręcąc brzegiem, albo ściskając w trzech palcach, albo jak ja za pomocą widelca :)

Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną lub obsmażoną cebulką.




Smacznego! :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz