sobota, 1 czerwca 2013

Placek drożdżowy z rabarbarem

Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam fantastyczny drożdżowy placek z rabarbarem! W smaku jest nieziemski: słodko - kwaśny, na puszystym, wilgotnym, drożdżowym spodzie. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale oczywiście w wersji z kruszonką jest równie smaczne :) Polecam wszystkim miłośnikom słodkich wypieków i radzę się spieszyć, zanim rabarbar zniknie z działek i bazarków. 

Składniki:

500g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
200ml mleka
100g cukru
40g drożdży
130g margaryny
szczypta soli
4-5 łodyg rabarbaru

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z połową cukru aż staną się płynne Dodać ciepłe mleko, 100g mąki oraz szczyptę soli, wymieszać tak by nie było grudek. Pozostawić na 15 minut. Jajka i żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać do zaczynu razem z resztą mąki i wyrabiać ręką ciasto przez 15 minut. Dolewać powoli roztopioną i ostudzoną margarynę i wyrabiać aż tłuszcz połączy się z ciastem w jedną masę. Uprzedzając pytanie o konsystencję ciasta - tak, jest ono dosyć gęste, lepiące i nie odchodzi standardowo od ręki jak przy drożdżowym do bułeczek czy makowca :). Tak przyrządzone ciasto wykładamy na prostokątną blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy łyżką cukru, mieszamy zostawiamy aż puści trochę soku. Posypujemy wierzch ciasta, całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez ok. 40-45 minut (góra-dół). Ostudzone posypać cukrem pudrem i gotowe!



Smacznego!

Akcja rabarbar - IV edycja

3 komentarze:

  1. nie ma to jak domowe drożdżowe;)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, Twój blog został przeze mnie nominowany do nagrody Liebster :)

    Zapraszam: przepisy-misiaczek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniałam zupełnie o takim cieście - Twój przepis jest świetny i już do wypróbowania póki rabarbar młody

    OdpowiedzUsuń