czwartek, 20 czerwca 2013

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Oczywiście w całym tym szale truskawkowym nie mogło zabraknąć tarty :) Zrobiłam ją po swojemu, z moim ulubionym kremem na bazie serka mascarpone, do tego klasyczne kruche ciacho i oczywiście truskawki :) Znika z blaszki w kilka minut ;-)

Składniki

spód: 
180g mąki
100g miękkiej margaryny
1 jajko
15g cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru

masa:
małe opakowanie serka maskarpone
330 ml śmietanki 30 lub 36 %
1 śmietan fix
2-3 łyżki cukru pudru

oraz 0,5 kg obranych i umytych truskawek

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść w jedną gładką, świecącą kulę i wstawić do lodówki na 1h. Po tym czasie rozwałkować między foliami na cienki placek i przełożyć na formę do tarty (moja jest metalowa więc zawsze ją smaruję margaryną i obsypuję mąką). Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku(góra-dół) pod obciążeniem (papier do pieczenia + fasola Jaś) przez 15 minut, a następnie 5 minut bez obciążenia z termoobiegiem. Po upieczeniu, studzimy spód i wypełniamy kremem przygotowanym poprzez połączenie zmiksowanej na sztywno śmietanki (z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru) oraz serka mascarpone. Dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na min. 0,5 - 1h. I gotowe! :-)





 Smacznego! :-)
Desery z KremówkąTruskawkowy zawrót głowy 2013Czerwone owoce w roli głównej

5 komentarze:

  1. Tarta wygląda jak truskawkowy las... pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smaczne i oryginalne określenie :):) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!:) Wpraszam się na kawałek :) Żeby nie było, że zjawiam się z pustymi rękami, dorzucam koktajl bananowo-waniliowy, który dziś przyrządziłam! Zdjęcia brak, bo zbyt szybko pochłonęliśmy go z mężem (ehhh.. te upały ;P).

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. A owszem i zapraszam ;) póki truskawki jeszcze dostępne na każdym rogu :) Ale tego koktajlu to bym z chęcią skosztowała :) Pozdrawiam serdecznie :):)

    OdpowiedzUsuń