środa, 10 lipca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Naprawdę nie lubię kaszy gryczanej ;-) I nie wiem co mnie skłoniło, żeby zrobić taki farsz, ale zrobiłam i intuicja mnie nie zawiodła :-) Wyszło bardzo smacznie, oryginalnie i sycąco
:-) Aż się zdziwiłam, że aż tak mi smakują, ale widocznie kasza gryczana w tym połączeniu inaczej smakuje niż podana sama na talerzu :-)

Składniki (ok. 40 pierogów):

na ciasto:
400 g mąki pszennej
375 ml ciepłej wody
50 g masła / margaryny
szczypta soli

na farsz:
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
275 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 łyżka majeranku
1 cebula
sól i pieprz do smaku

W gorącej wodzie roztopić masło, poczekać aż ostygnie i lekko ciepłe wlewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, wymieszać z ugotowaną kaszą, twarogiem i majerankiem. Wbić jajko, wymieszać ponownie i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy (dosyć cienko), wycinać kółka, nakładać farsz i zalepić brzegi. Gotować we wrzącej wodzie 5 minut po wypłynięciu na wierzch (od czasu do czasu mieszając by się nie zlepiły). Podawać ze śmietanką od razu po wyjęciu z wody lub podsmażyć jeszcze na złoto na patelni.




Smacznego! :)

7 komentarze:

  1. kolejny pomysł na pierogi do wypróbowania, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie kaszy gryczanej i twarogu też odkryłam niedawno (u mnie w naleśnikach)i również pozytywnie mnie to zaskoczyło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi rewelka, podobnie ilustracja muzyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam jako zamiennik cebuli w tym farszu suszoną miętę. rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie już któryś raz słyszę, że z miętą jest bardzo pysznie! Więc muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powrót do dzieciństwa :) Po ruskich drugie najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń