czwartek, 18 lipca 2013

Rolada biszkoptowa z malinami

Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia rolady biszkoptowej. Odwlekałam to w czasie, bo sądziłam, że jest to skomplikowana procedura ;-) Jakże było wielkie moje zdziwienie gdy upieczenie ciasta razem z przygotowaniem zajęło mi mniej niż pół godziny! Smak jest nie do opisania... Krem znowu mój ulubiony - na bazie serka mascarpone. Wybaczcie, że znowu ten sam, ale dla mnie jest to po prostu idealne połączenie z biszkoptem i owocami :-) Przepis na ciasto i technikę jego przygotowania zaczerpnęłam z bloga Monia w Kuchni.

Składniki:

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
330 ml śmietanki 30 lub 36 %
250 g serka mascarpone
1 opakowanie śmietan fixu
cukier puder wedle uznania (u mnie kopiasta łyżka)

ponadto: 
maliny

Wykonanie:

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać. Delikatnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach. Ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką (na duży kwadrat). Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku (góra-dół) przez 12-14 minut. Po upieczeniu placek biszkoptu położyć do góry nogami na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i zawinąć na ciepło w roladę za pomocą tej ściereczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Dodać serek i wymieszać delikatnie. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć maliny na całej powierzchni i zawinąć. Włożyć do lodówki na co najmniej 1,5 h. I gotowe! Mój mały malinowy Skrytożerca oszalał z radości na widok ciasta ;-) 






Smacznego :-)


10 komentarze:

  1. pyszna:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich rzeczy się nie robi, żeby taką ochotę...
    haha a ja w nowym poście mam podobne zdjęcie jak ty ostatnie- ale z kotem =D

    OdpowiedzUsuń
  3. nasz zwierzaki by się dobrały! =D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obawiam się, że mój by się przeraził ;D jest mniejszy od przeciętnego kota ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. rolada roladą, ale piesek <3 boziu zakochałam się :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ta rolada, i jak widzę nie tylko ja lubię maliny :) Zenek malinowy król(ik) ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... piękne i smaczne :)
    jaki psiulek fajowy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. czy tą roladę robi się wyłącznie z mąki ziemniaczanej? czy w przepisie jest pomyłka i zwykła mąka też tu występuje? obawiam się że na samej ziemniaczanej wyjdzie skapciały biszkopt o smaku proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma żadnego błędu. Wykorzystuje się tylko mąkę ziemniaczaną. Biszkopt w żadnym wypadku nie jest skapciały i nie smakuje proszkiem do pieczenia. Jest to inny rodzaj biszkopta niż tortowy, który musi być wysoki i piecze się go zupełnie inaczej. Ten na rolady musi mieć odpowiednią konsystencję by można było go dobrze zwinąć.

      Usuń
  9. Ja robiłam ze zwykłą mąką i też wyszedł bez problemu...:)
    Piesiunio cudny:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń