środa, 21 sierpnia 2013

Piegusek

Ciasto z makiem nie musi być tylko na święta wielkanocne ;-) U mnie w domu często pojawiają się makowe wypieki ze względu na mojego ukochanego Skrytożerce makowego ;-) Ciasto Piegusek jest błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wilgotne, odpowiednio słodkie po prostu w sam raz. Inspirację na przepis zaczerpnęłam z portalu Kotlet.tv.

Składniki:

200 g kostki margaryny
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka masy makowej z bakaliami
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę - zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać (niskie obroty miksera lub łyżka). Na końcu dodać masę makową i wymieszać na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy na babkę i piec w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół), przez 35 - 40 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem. I gotowe! :-)



Smacznego! :-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz