wtorek, 3 września 2013

Babka marchewkowa

Ostatnio wpadł w moje ręce przepis od mojej siostry na szybką babkę marchewkową. Zapewniała mnie, że jest pyszna, wilgotna i na pewno zrobi furorę. Nie myliła się :) Faktycznie, piecze się ją błyskawicznie! Polecam wszystkim łasuchom :) Dzięki Rzenka za przepis!

Składniki:

2 pełne szklanki startej marchewki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
szczypta soli
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
garść rodzynek

lukier do ozdoby (woda + cukier puder + kwasek cytrynowy + ewentualnie biały barwnik spożywczy dla ładnego białego koloru)

Wykonanie

Jajka ubić z cukrem na kogel mogel. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Wylać do  wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką dużej formy na babki. Piec w nagrzanym do 180 st (góra-dół) piekarniku, przez ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę wyjąc z formy i polać sporządzonym lukrem. 

Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. Ładnie się prezentuje :) Lubię ciastka marchewkowe, szczególnie te na oleju - nie tylko są zdrowsze od innych, ale tez mają dużo beta-karotenu więc poprawiają wygląd skóry ;)

    OdpowiedzUsuń