niedziela, 1 września 2013

Ciasto ze śliwkami

Nie ukrywam, że szukałam w sieci szybkiego a zarazem dobrego ciasta ze śliwkami :-) Skusił mnie przepis znaleziony na blogu W mojej kuchni (gotuj z Aleex) i naprawdę nie żałuję, że go wykorzystałam! Ciasto było takie dobre, że zniknęło w kilka godzin. Na drugi dzień upiekłam znowu. To samo :-) Podaję przepis (delikatnie przeze mnie zmodyfikowany):

Składniki:

125 g miękkiej margaryny (masła)
8 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
wydrylowane śliwki węgierki

Wykonanie:

Pokrojone w kostkę masło zmiksować z cukrem. Dodać jajka, szczyptę soli i zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować aż do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Ciasto wyłożyć do foremki (śr.20-22cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ułożyć owoce, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika (góra-dół) i piec przez ok. 35-40 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem. I gotowe!



Smacznego! :-)

1 komentarze:

  1. Wszystkie ciastka ze śliwkami są genialne <3

    Pozdrawiam, zapraszam na http://ewakuchennie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń