środa, 18 września 2013

Filety z kurczaka z farszem pieczarkowym

Moim zdaniem filety z kurczaka to jeden "produktów mięsnych", który można przyrządzić na milion sposób. Uwielbiam wszelkie wariacje smażone, pieczone, gotowane, grillowane z filetem z kurczaka w roli głównej. Dzisiaj przedstawiam pieczone filety faszerowane pieczarkami i serem z odrobiną oregano. Zapewniam, że w smaku są przepyszne i jest to bardzo smaczna propozycja na obiad :-) 

Składniki (na dwie porcje):

2 filety z kurczaka
5-6 pieczarek
ok. 100 - 150 g startego żółtego sera
odrobina masła / margaryny
sól, oregano

ponadto:
wykałaczki
folia aluminiowa 

Wykonanie

W umytych filetach wykonać nacięcie w środku tak by nie przebić się na zewnątrz (tzw. kieszonki), jak pokazałam na zdjęciu. 

Filety dobrze jest wcześniej natrzeć solą (można też dodać ulubionej przyprawy - np. przyprawy po staropolsku Kamis) i odstawić na pewien czas (0,5 h). Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce i podsmażyć na odrobinie masła na patelni. Gdy zmniejszą swoją objętość, przełożyć do miseczki i do jeszcze ciepłych dodać starty, żółty ser w ilości tak by stosunek pieczarek do sera wynosił 1 : 1. Wymieszać, doprawić solą i oregano i tak wykonanym farszem wypełnić kieszonki filetowe. Brzegi pospinać wykałaczkami. Piec na blasze wyścielonej folią aluminiową i posmarowanej odrobiną tłuszczu (lub owinąć filety w tę folię) w temperaturze 180-200 st (góra-dół) przez ok 35-40 minut Można posypać serem po wierzchu. Podawać z ziemniaczkami i sałatką z świeżych warzyw.


Smacznego! :-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz