niedziela, 1 września 2013

Knedle ze śliwkami

Afrykańskie lato za nami, ale to wcale nie oznacza, że wraz z nim wszelkie owoce! Wróciłam ostatnio od mamy z koszem pełnym śliwek, jeżyn oraz resztek malin :-) Śliwki długo nie poleżały u mnie w domu, gdyż w trybie natychmiastowym część przeznaczyłam na knedle, a pozostałe na dwa placki ze śliwkami. Dziś prezentuje Wam jak przygotować przepyszne knedle ze śliwkami.

Składniki:

0,5 kg ugotowanych (bez soli) ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
wydrylowane słodkie śliwki węgierki
śmietana i cukier do polania

Wykonanie:

Ugotowane na miękko i ostudzone ziemniaki mocno ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko i wyrabiając gładkie ciasto dosypywać stopniowo mąkę (w zależności od rodzaju ziemniaków może się okazać, że trzeba jej użyć mniej lub nieco więcej). Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę, uformować rulon i odkrawać plastry grubości 1,5 - 2 cm. Plastry ugniatać na placki i oblepić nimi śliwki. Można też po prostu odrywać kawałki ciasta i dalej wykonywać to samo. Knedle wrzucać do osolonej i wrzącej wody, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze śmietaną i cukrem lub podsmażoną na tłuszczu bułką tartą. I gotowe :-)






0 komentarze:

Prześlij komentarz