środa, 18 września 2013

Oliwki w cieście francuskim

Kolejna inspiracja zaczerpnięta z fantastycznego bloga Pani Broni. Tym razem przekąska idealnie pasująca do piwa ;-) Dla wielbicieli oliwek oraz mocno słonych przegryzek. Zrobienie ich zajmuje chwilę czasu i trzeba trochę mieć wprawy w paluszkach, ale efekt końcowy jest bardzo ciekawy i na pewno zaskoczy Waszych gości zarówno pod względem smakowym jak i wyglądu ;-) Polecam!

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średni słoik oliwek nadziewanych papryką
1 jajko

ponadto
jednorazowe patyczki na szaszłyki
papier do pieczenia

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w paski o szerokości oliwki. Na środku paska ułożyć oliwkę i przełożyć paski na krzyż, następnie ułożyć następną i powtarzać czynność z ułożeniem 6-7 oliwek na szaszłyk (tak jak pokazałam na zdjęciu).




Szaszłyk nabić delikatnie na patyczek, ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. 





Piec w rozgrzanym do 200 st piekarniku przez 20 minut. Podawać na zimno z piwem :-)






Smacznego! :-)

4 komentarze:

  1. ale smakowite, kiedyś jadłam podobne ale te sa extra zakręcone :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, ale jak dla mnie oliwki są za pyszne, żeby psuć ich smak jakimiś dodatkami :) Dlatego oliwki wolę jeść same.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow!!! jestem pod wrażeniem!!! jak to pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń