czwartek, 10 października 2013

Kopytka w sosie śmietanowym

Pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz wspomnę o swoim uwielbieniu do wszelkiego rodzaju kluch i pierogów ;-) Dzisiaj prezentuję przepyszne kopytka w sosie śmietanowym. Przepis na kopytka zaczerpnięty z książki Kuchnia Polska Marzeny Wasilewskiej. Sos - inwencja własna ;-)

Składniki:

kopytka:
800 g ziemniaków 
300 g mąki
2 jajka

sos:
1 filet z kurczaka
1/2 średniej cebuli
łyżka masła
300 ml bulionu (nie przesadzać z intensywnością)
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
pieprz, majeranek, oregano

Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone zmielić lub jak ja mocno i dokładnie ubić na ciepło. Do chłodnych ziemniaków dodać mąkę i jajka, wyrobić jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy formować wałki, spłaszczyć i kroić na kopytka. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody, przemieszać łyżką, gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z odrobiną wody. Dodać pokrojone w kostkę i posolone mięso i podsmażać chwilkę. Zalać połową przygotowanego bulionu i próżyć ok 15 minut. Wyparowaną wodę uzupełniać bulionem (zostawić ok. 50ml). W miseczce przygotować zawiesinę mąki z pozostałym bulionem, dodać śmietanę i wymieszać do jednolitej konsystencji. Wlać do "wrzącej patelni" i wymieszać. Na małym ogniu mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem, majerankiem i odrobiną oregano. Polać kopytka i zajadać ze smakiem ;-)


Smacznego! :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz