środa, 30 października 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno to idealny pomysł na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto :-) Można wykonywać go na różnych spodach, z wykorzystaniem wielu rodzajów owoców i kombinować z kolorami galaretek. U mnie w wersji brzoskwiniowej na biszkoptach.

Składniki:

0,5 kg zmielonego sera białego (ja użyłam wiaderkowego)
2 rodzaje galaretek (brzoskwiniowa i cytrynowa)
puszka brzoskwiń w syropie (u mnie domowe, z maminego słoiczka)
opakowanie biszkoptów (okrągłych)

Wykonanie:

Galaretkę o smaku brzoskwiniowym rozpuścić połowie ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Ostudzoną wymieszać z serem i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem według upodobania. Masę wylać do małej, okrągłej formy wyłożonej biszkoptami. Wstawić do lodówki i odczekać ok. 1h aż masa się zetnie. Na wierzch poukładać owoce i zalać ostudzoną galaretką cytrynową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki i po całkowitym zestaleniu ciasta - podawać gościom.

Smacznego! :-)




2 komentarze: