niedziela, 8 grudnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem


Przepyszne naleśniki dla wszystkich Szpinakożerców! :-) Ja byłam zachwycona efektem i na pewno nie pierwszy i nie ostatni raz pojawiły się na moim stole :-)


Składniki:

na naleśniki:

2 jajka 
5 łyżek mąki typ 650 
125 ml wody 
125 ml odtłuszczonego mleka 
szczypta soli 
opcjonalnie: łyżeczka oleju słonecznikowego 

na farsz:

200 g świeżego szpinaku w liściach 
1 pierś z kurczaka 
3 ząbki czosnku 
200 ml śmietany 12% 
przyprawa do kurczaraka 
sól, oregano, pieprz 
100 g naturalnego serka topionego, 

ponadto: ser żółty 

Wykonanie:
Mąkę, jajka, wodę i mleko wsypać do jednego naczynia i miksować ok. 2 minut aż znikną grudki. Dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego i szczyptę soli. 

Na rozgrzaną patelnię teflonową (bez oleju) wylać porcję ciasta i „smażyć” każdą stronę ok. 2 minut. Gotowe naleśniki odstawić do ostudzenia. 


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka podsmażyć na łyżce oleju. Na patelnie wrzucić liście szpinaku i zalać odrobiną wody. Gdy liście zaczną się próżyć i staną się miękkie, odsączyć nieco wody, zalać sosem w postaci zmieszanej śmietany z serkiem topionym. Dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dodać  usmażonego kurczaka i mieszać wszystko aż do zgęstnienia (można zagęścić wodą z mąką).

Gotowy farsz nałożyć na naleśniki i zawijać. Ułożyć w formie do pieczenia, (można posypać odrobiną startego żółtego sera) i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. 





Smacznego! :-)

7 komentarze:

  1. uwielbiam :) niestety mój mąż nie przepada za niczym zielonym w potrawach hehe :)
    u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagrodą może sie skusisz -Zapraszam!
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham, po prostu kocham połączenie szpinaku i kurczaka, cudowny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe pyszności. Odkąd przekonałam się do szpinaku, uwielbiam wszystkie wariancje z tym warzywem. A z kurczakiem smakuje po prostu wybornie. Przepis na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Nareszcie znalazłam pyszny przepis na farsz :) Naleśniki polubiła cała rodzina, nawet tata, który nie lubił zielonego "szczawiu" :) Ja robię z trochę większej ilości szpinaku, a i tak naleśniki znikają lada moment :) Posypane serem prosto z piekarnika, najlepsze! :) Bardzo dziękuję za przepis!!!! :)
    Pozdrawiam julka

    OdpowiedzUsuń
  5. naleśniki są przepyszne , dzięki za przepis i polecam wszystkim . Nawet dzieciaki się zajadały , super.

    OdpowiedzUsuń