piątek, 6 grudnia 2013

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Kolejna odsłona drożdżowego tym razem w uroczych i przepysznych rogalikach :-) Sprawdzają się zarówno na śniadanie jak i słodką przekąskę do kawy :-) Rogaliki przygotowałam w dwóch smakach: jagodowym i truskawkowym. Polecam używać gęstych dżemów bądź musów owocowych, które nie będą wypływać w trakcie pieczenia. Przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia polska" Marzeny Wasilewskiej.

Składniki:


500 g mąki
30 g drożdży

250 ml mleka
sól
2 jajka
2 żółtka
70 g cukru
80 g masła (margaryny)
6 - 8 kropli olejku waniliowego (lub pół łyżeczki cukru wanilinowego)
gęsty dżem o wybranym smaku

Wykonanie:


Drożdże wymieszać z połową cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlać letnie mleko, wsypać 100 g mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn potroi objętość dodać całe jajka oraz żółtka ubite z resztą cukru, pozostałą mąkę i olejek (lub cukier wanilinowy). Wyrabiać ciasto ręką 15 minut, wlać letnie roztopione masło i wyrabiać tak długo, aż masło całkowicie nie połączy się z ciastem (dużo cierpliwości i siły w rękach :P). Umieścić w ciepłym miejscu na 30-45 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, oprószyć je mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm, a następnie pociąć w trójkąty równoramienne. Przy samych podstawach - na środku - nakładać dżem i zawijać rogaliki w stronę wierzchołka (przykład), a następnie lekko je zaginać i układać na blasze posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (lub na papierze do pieczenia) z zachowaniem sporych odstępów między rogalikami. Rogaliki posmarować białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st (góra-dół) przez
ok. 30 minut. I gotowe! :-)


 



Smacznego! :-)


1 komentarze: