piątek, 6 grudnia 2013

Tarta z jabłkami

Pewnie napiszę to po raz setny, ale KOCHAM połączenie jabłek z cynamonem. A gdy istnieje ono w wersji jabłecznika na ciepło z lodami, to po prostu świat nie może być piękniejszy :-) Dzisiejsza tarta jest wprost idealna! Znika w tempie ekspresowym :-) Przepis na kruche zaczerpnięty ze strony Zapachy kuchni, polecam.

Składniki:

300 g mąki
100 g cukru pudru
190 g masła
2 żółtka

ponadto:
5-6 jabłek
cynamon

Wykonanie:

Składniki na ciasto dobrze ugnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce (dosłodzić jeśli są kwaśne) posypać cynamonem i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i 2/3 z niego rozwałkować lub wygnieść maczanymi w wodzie palcami spód formy na tartę, wysmarowanej uprzednio masłem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st (góra-dół) i podpiec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ułożyć na wierzch starte i odsączone z soku jabłka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu w formie kratki. Wstawić z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub podawać na ciepło z lodami :-) I gotowe!





Smacznego! :-)

2 komentarze: